TRADIČNÉ THAJSKÉ VANKÚŠE

AKO SA THAJSKÉ VANKÚŠE VYRÁBAJÚ

Ak ste už niekedy navštívili Thajsko, trojuholníkové vankúše ste určite videli na rôznych miestach v mestách, na plážach alebo v tradičných thajských masážnych salónoch. Sú nielen nápadným, ale aj veľmi pohodlným doplnkom na každodenné použitie. V ponuke existujú trojuholníkové vankúše s viacerými rozkladacími dielmi, vankúše na uvoľnenie krku, šije, chodidiel, relaxačné podložky alebo klasické kockové vankúše.
Thajské trojuholníkové vankúše sú vankúše zošité z niekoľkých sérií samostatných trojuholníkových vankúšov.
Tradične sa thajské trojuholníky plnili slamou, ale dnes sa už kvôli pevnosti plnia pevne zabaleným kapokom ( čo je kapok vysvetľujeme nižšie).
Vankúšové látky sú vyrábané z pevného thajského hodvábu alebo bavlny a vzory látok odrážajú tradičné thajské vzory a farby. Vankúše môžu mať rôzne tvary a veľkosti, sú dostupné v rôznych farbách a používajú sa počas meditácie, masáže, čítania, rýchleho zdriemnutia, sledovania televízie alebo ako bytové doplnky na záhradné oslavy.

worker_3.jpg


AKO SA VYRÁBA THAJSKÝ HODVÁB

Niektoré z najkvalitnejších hodvábnych látok na svete sú ručne tkané práve na vidieku v Thajsku na staromódnych drevených krosnách, ktoré sa dedili z generácie na generáciu, z matky na dcéru, spolu s ich odbornosťou a zručnosťou v oblasti tkania. Thajskí tkáči vyvinuli v priebehu storočí mnoho rôznych techník, pomocou ktorých môžu tieto jednoduché krosná vytvárať zložité farebné vzory. 
Celý cyklus výroby tradičného thajského hodvábu vo všeobecnosti vykonávajú v Thajsku len ženy. Starajú sa o priadky morušové, ktoré produkujú jednotlivé vlákna. Tie sa následne uvaria, hodvábne vlákno z kukly sa zvinie a vytvára sa hodvábna niť. Hodváb sa následne farbí a vytvárajú sa vzory jednotlivých látok. 
Výroba hodvábu má v Thajskú pomerne dlhú tradíciu. Obchodníci prevážali čínsky hodváb na západ po starých hodvábnych cestách už v 3. tisícročí pred Kristom. Hodvábna cesta medzi Indiou a Čínou viedla priamo cez oblasť Zlatého trojuholníka v juhovýchodnej Ázii vrátane Thajska a možno preto aj najstaršie nájdené vlákno hodvábu sa našlo práve v meste BAAN CHIANG na severe Thajska, kde sú bohaté archeologické náleziská z doby kamennej. 
V Thajsku sa vyrába množstvo druhov hodvábu s rôznou kvalitou prevedenia, jemnosti vlákien, náročnosti prevedenia a komplikovanosti vzorov, čomu následne zodpovedá aj samotná cena látky.

cushion_work.jpg

ČÍM SA THAJSKÉ VANKÚŠE VYPĹŇAJÚ

Najpoužívanejšou výplňou thajských vankúšov je vlákno KAPOK. Je to špeciálne prírodné rýchloschnúce, pružné a nadnášajúce vlákno odolné voči vlhkosti. Vlákno obsahuje lignín, drevitú rastlinnú látku a celulózu. Je to neelastické vlákno , ktoré je na bežné pradenie príliš krehké , no váži len jednu osminu váhy bavlny.
Toto prírodné textilné vlákno sa získava zo semien zrelých plodov vlnovca. Vlákna vyrastajúce na povrchu semien sú bielej až žltastej farby, sú z veľkej časti duté, málo pevné, krehké a s voskovitým vode vzdorným lesklým povrchom. Základným rozdielom od bavlny je, že kapok obsahuje aj lignín. Pri vznášaní sa na vode udrží zlisovaný kapok až 36-násobok svojej hmotnosti, preto sa využíva ako výplň záchranných pásov, viest a bójí a vďaka svojej hrejivosti a aj ako výplň vankúšov, paplónov a matracov. 

kapok2.jpg

Naspäť
Rýchly telefónny kontakt:
(421) 55 677 19 36