AJURVÉDSKE ELEMENTOVÉ MASÁŽNE OLEJE

AJURVÉDSKE MASÁŽNE OLEJE
určené na ošetrenie tela, pleti a vlasov.

Ajurvédske masážne oleje sú namiešané podľa prísnych pravidiel ajurvédy a vo vyváženej kombinácií ingrediencií pre jednotlivé elementy - OHEŇ, VODA, VZDUCH a ZEM. Pôvodná receptúra bez chemických konzervantov a minerálnych olejov, všetko v najvyššej bio a organickej kvalite, to je luxusná rada masážnych olejov vyvinutých špeciálne pre najnáročnejších klientov.

soba oils_1.jpg

 

Podľa Ajurvédy existujú 4 elementy kozmu – vzduch, zem, oheň a voda, ktoré tvoria všetko vo vesmíre vrátane ľudského tela. Ajurvéda má významnú teóriu podľa ktorej človek je miniatúrou vesmíru, je to tzv. mikrokozmos makrokozmu. Materiálna podoba človeka a vesmíru sú tvorené rovnakými 5 základnými elementmi :
prithvi (pevný základ oboch – zem) ,
apas (tekutina – voda),
tejas (vyžarujúca energia, teplota tela – oheň ),
vayu
(vzduch)
akasa (otvory a prázdne miesta vnútri - éter).

V ajurvédskej medicíne je zdravie definované ako zdravosť sarira (telo), manas (myseľ) a atman (Ja). Každé z týchto elementov musí byť vyživované tak, aby sa dosiahol zdravý rovnovážny stav.

Poznanie toho, aký ste typ napomáha pochopiť aké jedlo, cvičenie a elementy životného štýlu môžu podporiť a vyživiť zdravie človeka, ako aj to, ktoré môžu spôsobiť jeho nerovnováhu. Väčšina ľudí je zvyčajne kombináciou jednotlivých typov a preto, najpresnejšie to aký ste typ vie určiť ajurvédsky doktor.

Teória 4 základných elementov je postavená na tvrdení, že ľudské telo je vyplnené 4 základnými substanciami, nazývanými šťavy, ktoré sú v rovnováhe pokiaľ je organizmus a osoba zdravá. Všetky choroby a slabosti sú dôsledkom nerovnováhy niektorej z týchto štiav. Tieto stavy môžu byť spôsobené výparmi, ktoré boli vdýchnuté alebo absorbované telom. Štyri šťavy bývajú uvádzané ako čierna žlč, žltá žlč, hlien a krv. Gréci a Rimania, neskôr aj Moslimovia a klasická západoeurópska medicína, ktorá prevzala a upravila filozofiu klasickej medicíny, veria, že každá z týchto štiav môže pribúdať a ubúdať v tele, v závislosti od stravy a celkovej aktivity. Ak pacient trpí nedostatkom jednej zo štiav, prejaví sa to na jeho zdravotnom stave. Táto teória je úzko spätá s teóriou 4 elementov: vzduch, voda, oheň a zem. Zem je prevažne zosobnená do čiernej žlče, oheň v žltej žlči, voda v hliene a všetky štyri elementy v krvi.

Starodávna indická ajurvédska medicína zdokonalila teóriu o šťavách v tele a prepojila ich v dokonalý systém Hindu elementov. Spojením týchto elementov vznikajú 3 rôzne konštitučné typy, alebo doshas, známe ako Vata (vzdušný typ), Pitta (ohnivý typ) a Kapha (zemitý typ). S týmito typmi sú spojené aj tri šťavy – vata (vzduch), pitta (žlč) a kapha (hlien). Časom sa k nim pridala 4 šťava – krv.

 

ajurveda.jpg

 

Práve ajurvédske oleje majú v ajurvédskej tradícii dôležitú úlohu a sú využívané na rôzne účely:

  1. Vyváženie doš a konštitúcií: V ajurvéde sa predpokladá, že existujú tri základné bioenergetické sily známe ako doshy (vata, pitta, kapha). Používanie rôznych olejov môže pomôcť vyvážiť tieto sily v tele a dosiahnuť harmóniu v rámci jednotlivca.

  2. Podpora trávenia a detoxikácie: Niektoré oleje sa používajú na masáže, ktoré podporujú trávenie a detoxikáciu tela. Masáže olejmi môžu pomôcť eliminovať toxíny a zlepšiť obeh krvi.

  3. Omladenie pokožky: Ajurvéda zdôrazňuje dôležitosť starostlivosti o pokožku, pretože je považovaná za odraz vnútorného zdravia. Oleje sa často používajú v ajurvédskej kozmetike na hydratáciu pokožky a omladenie.

  4. Podpora zdravého spánku: Relaxačné masáže olejmi, najmä pred spaním, môžu prispieť k pokojnému spánku a môžu pomôcť pri relaxácii.

  5. Lepšia odbúravanie stresu a napätia: Masáže ajurvédskymi olejmi môžu prispieť k uvoľneniu svalov a zníženiu hladiny stresu. Niektoré oleje majú aj upokojujúce vône, ktoré ovplyvňujú nervový systém.

  6. Podpora kĺbového zdravia: Niektoré oleje sa môžu použiť na masáže kĺbov s cieľom udržiavať pružnosť a zmierniť nepohodlie spojené s kĺbovými problémami. 

CHARAKTERISTIKA TYPU VZDUCH:
V ajurvéde je vzdušný (vata) dosha považovaný za kombináciu éteru (akasha) a vzduchu (vayu). Vzdušný dosha je spojený s energiou pohybu, ľahkosťou, rýchlosťou a zmenou. Typický predstaviteľ s výrazným vplyvom vzdušného doshy má často nasledujúce vlastnosti:

  1. Fyzické charakteristiky:

    • Ľahká stavba: Osoba s dominanciou vzdušného doshy má tendenciu k štíhlej a ľahkej postave, s tenkými kosťami a menej vyvinutými svalmi.

    • Vysoká rýchlosť metabolizmu: Rýchly metabolizmus môže viesť k rýchlemu spaľovaniu energie a nárokom na pravidelný prísun potravy.

    • Chladné extremity: Ruky a nohy môžu byť chladnejšie, a človek môže rýchlo cítiť chlad.

  2. Psychické a emocionálne vlastnosti:

    • Kreativita a flexibilita: Vzdušný dosha je spojený s kreativitou, rýchlym myslením a schopnosťou prispôsobiť sa zmenám.

    • Nervozita a neistota: V stresových situáciách môže človek s dominanciou vzdušného doshy pociťovať nervozitu, neistotu alebo rýchle zmeny nálad.

    • Vysoká citlivosť na vonkajšie podnety môže viesť k ľahkej rozptýlenosti pozornosti.

  3. Funkcie v tele:

    • Pohyb a obeh krvi: Vzdušný dosha je zodpovedný za pohyb a cirkuláciu v tele. Jeho nerovnováha môže viesť k problémom s kĺbmi a cievnym systémom.

    • Dýchanie: Pretože vzdušný dosha zahŕňa vzduch, je spojený s dýchaním. Osoba s dominanciou vzdušného doshy môže mať tendenciu k povrchnému dýchaniu.

  4. Stravovacie a životné návyky:

    • Nepokojný spánok: Osoby s výrazným vplyvom vzdušného doshy môžu mať občas problémy so spaním a potrebujú pravidelnú rutinu pre udržanie rovnováhy.

    • Potreba tepla: U tohto typu je zrejmá preferencia teplej a výživnej stravy, ako aj teplého prostredia, aby sa udržala rovnováha.

vzduch1.jpg

 

CHARAKTERISTIKA TYPU OHEŇ:
V ajurvéde je ohňový (pitta) dosha spojený s elementom ohňa a niektorými aspektmi vody. Tu sú niektoré z typických vlastností:

  1. Fyzické charakteristiky:

    • Stredná telesná stavba: Osoba s dominanciou ohňového doshy má obvykle strednú telesnú stavbu s dobrým svalovým tonusom.

    • Teplo v tele: Cíti sa teplo, a to nielen povrchovo, ale aj vnútorne. Môže mať horkú chuť v ústach.

    • Dobrá tráviaca sila: Pitta je spojená s trávením, a preto ľudia s dominantným ohňovým doshou majú obvykle silný metabolizmus.

  2. Psychické a emocionálne vlastnosti:

    • Inteligencia a ostrý intelekt: Osoba s výrazným vplyvom ohňového doshy má často ostrý intelekt a vysokú úroveň inteligencie.

    • Ambícia a odhodlanie: Je to ambiciózna, odhodlaná osobnosť so schopnosťou dosiahnuť svoje ciele.

    • Zvýšená citlivosť na stres: V stresových situáciách môže prejavovať zvýšenú citlivosť, podráždenie alebo netrpezlivosť.

  3. Funkcie v tele:

    • Trávenie: Ohňový dosha je zodpovedný za trávenie, takže osoby s dominanciou pitta doshy majú často silný tráviaci oheň.

    • Termoregulácia: Rovnováha tepla v tele, ktorú kontroluje pitta, môže ovplyvniť aj termoreguláciu.

  4. Stravovacie a životné návyky:

    • Potreba chladnejšej stravy: Pre udržanie rovnováhy sa odporúča konzumovať chladnejšiu stravu, aby sa vykompenzovalo zvýšené teplo v tele.

    • Pravidelnosť: Pitta dosha obvykle vyžaduje pravidelné jedlá, pretože vynechané jedlá môžu viesť k nízkemu cukru v krvi a podráždeniu.

  5. Životný štýl:

    • Pravidelný denný režim: Predstavitelia ohňovej doshy môžu mať prospech z pravidelného denného režimu, vrátane pravidelného cvičenia.

ohen1.jpg

CHARAKTERISTIKA TYPU VODA:
V ajurvéde je vodný dosha (kapha) spojený s elementom vody a niektorými aspektmi zeme. Tu sú niektoré z typických vlastností:

  1. Fyzické charakteristiky:

    • Stabilná stavba tela: Osoba s dominanciou kapha doshy má tendenciu k stabilnej, dobre vyváženej postave s dostatočným množstvom svalového tkaniva.

    • Silné kosti: Môže mať silné kosti, čo celkovému vzhľadu dodáva pevnosť a stabilitu.

    • Mierne chladné končatiny: Končatiny môžu byť mierne chladné na dotyk.

  2. Psychické a emocionálne vlastnosti:

    • Pokojná povaha: Kapha dosha je spojená s pokojným a vyrovnaným prístupom k životu.

    • Emocionálna stabilita: Osoby s dominanciou kapha doshy majú často vysokú emocionálnu stabilitu a vyváženosť.

    • Potreba bezpečia: Majú sklon k hľadaniu bezpečia a stability v živote.

  3. Funkcie v tele:

    • Produkcia hlienov: Kapha dosha riadi produkciu mazu a hlienov v tele. Nerovnováha môže viesť k nadmernému tvorbe slín, mazu alebo hlienu.

    • Pomalý metabolizmus: Osoby s výrazným vplyvom kapha doshy môžu mať sklon k pomalšiemu metabolizmu.

  4. Stravovacie a životné návyky:

    • Potreba pohybu: Aj keď majú tendenciu k pokojnému životnému štýlu, potrebujú pravidelný pohyb, aby sa vyrovnali s tendenciou k nahromadeniu hmotnosti.

    • Teplá a ľahko stráviteľná strava: Kapha dosha si najlepšie udržuje rovnováhu s teplou a ľahko stráviteľnou stravou.

  5. Životný štýl:

    • Pravidelný denný režim: Pravidelný denný režim a spánok sú pre osoby s výrazným vplyvom kapha doshy dôležité na udržanie rovnováhy.

    • Potreba tepla: Majú tendenciu cítiť sa pohodlnejšie v teplejších prostrediach.

voda1_1.jpg

CHARAKTERISTIKA TYPU ZEM:
V ajurvéde je zemný dosha (kapha) spojený s elementom zeme a niektorými aspektmi vody. Zemný dosha má charakteristiky, ktoré sa líšia od ohňového (pitta) a vzdušného (vata) dôša. Tu sú niektoré typické vlastnosti predstaviteľa s výrazným vplyvom zemného doshy:

  1. Fyzické charakteristiky:

    • Stabilná stavba tela: Osoba s dominanciou zemného doshy má tendenciu k stabilnej, dobre vyváženej postave s dostatočným množstvom svalového tkaniva.

    • Širšie ramená a bedrá: Môže mať širšie ramená a bedrá, čo dodáva postave pevnosť a silu.

    • Kvalitné svaly: Vyznačuje sa kvalitnými, dobre vyvinutými svalmi.

  2. Psychické a emocionálne vlastnosti:

    • Pokojná a stabilná povaha: Zemný dosha je spojený s pokojnou a stabilnou povahou. Osoba má sklon k trpezlivosti a vyrovnanosti.

    • Emocionálna stabilita: Osoby s výrazným vplyvom zemného doshy majú často vysokú emocionálnu stabilitu a sú schopné zvládať stres efektívne.

    • Potreba bezpečia: Majú sklon hľadať bezpečie a stabilitu v živote.

  3. Funkcie v tele:

    • Ochrana orgánov: Zemný dosha chráni orgány v tele a je spojený s štruktúrou a pevnosťou.

    • Dlhý a stabilný metabolizmus: Osoby s dominanciou zemného doshy môžu mať sklon k pomalšiemu metabolizmu, ale aj k stabilnejšiemu hmotnostnému stavu.

  4. Stravovacie a životné návyky:

    • Potreba pohybu: Zemný dosha si udržuje rovnováhu prostredníctvom pravidelného pohybu a cvičenia.

    • Teplá a ľahko stráviteľná strava: Aj keď majú tendenciu k stabilite, udržujú si rovnováhu teplou a ľahko stráviteľnou stravou.

  5. Životný štýl:

    • Pravidelný denný režim: Pravidelný denný režim a spánok sú pre osoby s výrazným vplyvom zemného doshy dôležité na udržanie rovnováhy.

    • Potreba tepla: Cítia sa pohodlnejšie v teplejších prostrediach.

zem1.jpg


Zdroj foto: freepik.com, soba.sk

 

Naspäť
Rýchly telefónny kontakt:
(421) 55 677 19 36